X
X
Back to the top
X

Beteende- och personlighetsbeskrivning hund (BPH)

Beteende- och personlighets-beskrivning hund

Vill du veta mer om din hunds mentalitet? Sedan juni 2016 finns Svenska Kennelklubbens nya officiella mentalbeskrivning BPH på Almunge Hundträningsanläggning. Den är utformad för att passa alla hundar, oavsett ras eller klubb.

2/8 Fullt! 
29/8 Fullt! Bokat av uppfödare
11/9   Fullt! Bokat av uppfödare
18/9  Fullt! Bokat av rasklubb
2/10  Platser kvar!
Vi jobbar för att kunna erbjuda några fler tillfällen. Lyckas vi annonseras dessa tillfällen här på hemsidan. ”Först till kvar gäller”.

Anmälan

Anmälan skickas till anna@vitsudden.se Platserna är begränsade så det är först till kvarn som gäller för respektive datum. Har ni några frågor går det även bra att ringa till Anna på tel: 073-5394405.

 

Uppfödare/rasklubb?

Är du som uppfödare eller ni som rasklubb intresserad av att ha en hel dag reserverade för er uppfödning eller ras är det bara att ni hör av er så försöker vi hjälpa till att ordna det.

Syfte

Du kan ha glädje och nytta av att få din hund BPH-beskriven! Beskrivningen tar omkring 30–45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.

Momenten i BPH

Vilka moment som ingår kan du läsa mer om under rubriken ”Momenten i BPH” på SKK:s hemsida. Läs mer

Alla hundar är välkomna!

BPH är anpassat för alla hundar, oavsett ras. Även oregistrerade hundar kan delta. För alla hundar gäller att de måste ha fyllt 1 år, vara id-märkta och vaccinerade. Ägaren eller föraren måste vara medlem i en länsklubb eller i en specialklubb/rasklubb.

Anmäl din hund!

Du som är intresserad av att gå banan med din hund kan ringa Beskrivare Anna Wilsson på 0735394405 och boka tid.

Om hunden

Hund(Canis lupus familiaris eller Canis lupus domesticus, tidigare även Canis familiaris) är en domesticerad underart av varg (Canis lupus). Läran om hundar kallas kynologi. Hundar finns av många olika raser, vilka framavlats av människan sedan hunden domesticerades. Idag bestäms dessa raser utifrån vissa rasstandarder som internationellt fastställs av Fédération Cynologique Internationale (FCI). En hund av hankön kallas hund, hane eller hanhund och en hund av honkön kallas för tik eller hynda; dess avkomma kallas valp.

Hunden är en av människans äldsta följeslagare. Hunden härstammar från domesticerade vargar, som uppkommit genom att vargflockar uppehållit sig kring mänskliga boplatser, där de levde på människans matrester och därför blivit tamare för varje generation. Forskare har debatterat om domesticeringen skedde först i dagens Kina, Mellanöstern eller Europa. Det finns kvarlevor från hundliknande fossiler i människans sällskap i Östasien möjligen från 30 000 f.Kr. och med största säkerhet 7 000 f.Kr., bland annat de så kallade torvhundarna. Fynd av hundskelett kommer även från Oberkassel i Düsseldorf, Nordrhein-Westfalen, där människor levde för ungefär 15 000 år sedan. I en amerikansk studie från 2010 hävdas att domesticeringen skedde i mellanöstern för 12 000 år sedan, vid den tid när jordbruket uppstod där.

(C) Almunge hundcenter 2020