X
X
Back to the top
X

Björnträning

Träna din hund på björn hos oss

Björnhägnet är öppet mellan 1 maj-sista oktober. Alla hundar är välkomna! Det finns fortfarande lediga platser.

Roslagens Jakt & Vilt har tillsammans med ett flertal duktiga personer byggt ett av världens mest unika björnhägn för tester och träning av jakt- och eftersökshundar.

Under 2 års tid har planeringen och projekteringen för ett björnhägn pågått och nu äntligen är det klart! Vi har haft en lång resa med många besök och intressanta möten. Vi har varit på studiebesök på Skansen, Orsa, Junsele, Järvzoo och Flå, Norge för att titta på björnhägn. Våra instruktörer har varit till Junsele på björndomarutbildning. Tillsammans med vet. Bengt Röken, vet. Jonas Malmsten och vet. Anna Malmsten m.fl har vi lyckats bygga denna unika björnverksamhet. Stort tack till alla inblandade

Hunden släpps ca 100m från björnen och har ett stort område att söka av genom tjock och tät skog innan den kommer fram till björnhägnet. Hunden möter björnen med staket emellan. Hunden kan röra sig runt björnhägnet på tre sidor samt i en korridor in i björnhägnet. Domare sitter väl gömda i torn i anslutning och bedömmer hundens arbete.

oversiktskartabjorn1

Om brunbjörnen

Brunbjörn (Ursus arctos) är ett växt- och köttätande däggdjur som ingår i familjen björnar och som har ett stort utbredningsområde i holarktis. Grizzlybjörn, kodiakbjörn och den utdöda mexikanska brunbjörnen är alla underarter till brunbjörn.

Brunbjörnen känns igen på sitt stora huvud, små ögon och öron samt puckeln över frambogen/skulderpartiet. Pälsen är tjock och färgen varierar från ljusbrun till mörkbrun, även brungrå päls kan förekomma. Yngre björnar har ofta en ljusare halsbandslik teckning runt halsen. Brunbjörnen har sommar- och vinterpäls och byter dessa under senvåren respektive tidig höst. Brunbjörnen uppvisar en rad lokala variationer över sitt stora utbredningsområde vad gäller storlek, vikt, skallform och färg på päls. Generellt kan man säga att brunbjörnen är större ju längre norrut den förekommer. För lokala morfologiska variationer se Underarter. I en normalt byggd individ har den en längd, från nos till svansrot, mellan 1,7 till 2,8 meter och en mankhöjd på cirka 90 till 150 centimeter. Vikten varierar beroende på årstid, men är som störst på hösten innan vintersömnen. Vikten för en hanne är normalt 100–300 kg, för en hona 60–200 kg. Den största svenska björnen vägde 352,1 kg.

Jakt på björn beskrivs redan av Olaus Magnus och är alltsedan dess omskriven. I samband med denna jakt nämns även ett särskilt begrepp, björnfrossa, vilket får skytten att börja darra av skräck för björnen.

Björn

(C) Almunge hundcenter 2020